TomarWie langs de historische straten van Tomar of aan de oever van het dicht begroeide, in de rivier badende park wandelt, verliest de tempeliersburcht nooit uit het zicht.
De UNESCO verklaarde dit monument "Erfgoed van de Mensheid" een unicum in de Geschiedenis van het Westen dat symbolen draagt van de openheid van Portugal ten opzichte van andere beschavingen.
Gualdim Pais werd in 1156 de eerste grootmeester der Tempeliers van Portugal. In 1157 stichtte hij de stad Tomar, nog altijd éen van de meest tot de verbeelding sprekende Tempeliersplaatsen in Europa. Gualdim Pais, koos de top van deze berg om de vesting te bouwen. Hij wist dat hier de vertex (hoekpunt dat een aantal lijnen met elkaar verbindt) lag, die de Aarde met het sterrenbeeld Tweelingen, het sterrenbeeld van de Tempeliers, verbindt. Rond deze tijd begon men met de bouw van de Charola (het priesterkoor), een parel van religieuze architectuur, die is nagemaakt van de tempel boven het Heilige Graf in Jeruzalem. De ronde kapel is een unicum in de architectuur van de orde. De meeste kapellen zijn rechthoekig en volgen de stijl van de regio's. De kapel blijft tot op vandaag een icoon, maar vormt eigenlijk maar een klein deel van wat éen van de grootste Tempeliers burcht in Portugal is. Het "Convento de Cristo" is vandaag een indrukwekkend exuberant gedecoreerd klooster. Het Convent is gigantisch en is voornamelijk het resultaat van de bouwwoede van de latere Orde van Christus (Ordem dos Cavaleiros de Cristo), de erfopvolgers van de Tempeliers in Portugal. Zowat de hele burcht is ommuurd en voorzien van halfronde torens op regelmatige afstand van elkaar.
Met dit bouwwerk zou onder D.Manuel een nieuw, aan de zee gewijde kunstvorm beginnen. De tempelkerk is met tekeningen en sculpturen van buitengewone kwaliteit versierd. De Kapittelzaal steekt uit, richting het westen en herbergt een verbazingwekkend venster. Zoals bij een verschijning wordt het hele epos in steen verbeeld: golven, touwen, fantastische dieren, engelen, koningen, armillairsferen, Christuskruis.
Op grond hiervan, en nog zoveel meer andere wonderbaarlijke elementen die dit klooster huisvest, loont het alleszins de moeite om het te bezoeken en zijn mysteries te ontdekken.